Mononen

Uudet nettisivu.org kotisivut

Monosten asuinpaikkoja

Monosten pääasialliset asuinpaikat sijaitsivat Viipurin seudulla, Laatokan Karjalassa ja Savossa lähinnä Suur-Säämingin aluella. Sieltä heitä levittäytyi Pohjois-Karjalaan, Kainuuseen, Hämeeseen ja Pohjanmaalle. Nimen valta-aluetta ovat nykyisin Pohjois-Karjala ja Itä-Savo ja Lappeen seutu.

 

Vuonna 1543 asui Pekko Mononen Lappeella ja Lasse Mononen Savitaipaleen Monolassa, jossa 1590 eli hänen poikiaan Antti, Matti ja Pekko. Pentti Monosen talo oli autiona vuonna 1573 Kivennavalla. Eero asui vuonna 1571 Johanneksen Monolassa, Antti ja Eero Säkkijärven Lahnajärvellä eli Monolassa. Vuonna 1613 eleli Lasse Sakkolan Enkkuanlahdessa.

 

Säämingissä mainitaan vuonna 1541 Haapalassa Antti, Hannu ja Olli, Pihlajaniemessä Antti Martinpoika, Antti Niilonpoika, Lauri ja Pekka, Kokonsaaressa Pekka sekä Otavaniemessä Antti, Olli ja Pekka Juhonpoika. Vuonna 1561 mainitaan Antti Säämingin Päivilässä, Heikki ja Pekka Kesamonsaaressa, Antit Martinpoika ja Niilonpoika Kerimäen Haapaniemessä sekä Antti ja Olli Otavaniemessä. Lisäksi mainitaan Pekka Suonenjoella ja toinen Pekka Pieksämäen (Jäppilän) Maavedellä. Vuoden 1571 hopeaveroluettelo sisältää Heikki Monosen Säämingin Kokonsaaressa, Antit Kerimäen Haapaniemessä ja Pekan Suonenjoella.

 

Kainuussa Koutaniemeen tuli vuonna 1560 Tapani, Pyhännälle 1562 Heikki, Säräisniemeen 1570 Olli ja Ristijärvelle Paavo. Utajärvellä mainitaan Pekka (Pethr Monoijne) vuonna 1567 ja vuonna 1576 jäi siellä Antti Monoselta talo autioksi. Kajaanissa mainitaan Mikko Matinpoika Mononen raatimiehenä ja kirkonisäntänä 16oo-luvun puolivälissä.

 

Ruoveden Tarjanteella (Virtain Pohjaslahdessa) mainitaan vuonna 1571 Matti Pietarinpoika Mononen.

 

Liperin Leppälahteen muutti 1620-luvulla Antti Tahvananpoika Mononen. Kiteellä mainitaan Olli Mononen vuonna 1642.

 

Isokyrön Orismalassa mainitaan Jaakko Yrjänänpoika 1640-luvulla ja Napuella Iisakki Yrjänänpoika hieman myöhemmin.

 

Savon tuomiokirjoissa mainitaan nimeltä Säämingissä vuonna 1559 Claus Mononen (Claus Monon), vuonna 1563 Mikko Antinpoika Mononen (Michel Anders. Monon) ja Inkeri Laurintytär Mononen (Ingeborg, Laurens Monons dotter) ja vuonna 1565 Pekka Mononen (Per Monon). Ja Juvalla Olli Mononen (Oluf Monon) ja Joroisissa Heikki Mononen (Henrik Monon) molemmat vuonna 1563.

(Savon tuomiokirjat 1559 ja 1561-65, s.113)

 

Kauko Pirisen Savon historia mainitsee Nuijasodan aikaisena kansan yllyttäjä Tavinsalmella vangitun Heikki Monosen, joka vieläkin jatkoi kapinallisia puheitaan.

 

Olavinlinnan päämyllärinä mainitaan olleen Matti Mononen vuoden 1600 tienoilla.

 

 
Moottorina ilmaiset kotisivut